Vārdnīciņa

Neliels biežāk sastopamo terminu apkopojums, pamatojoties daļēji uz šeit atrodamajiem radinieku apzīmējumiem vācu valodā un Baltijas tiesību vārdnīcu. Iekavās ir vārds sieviešu dzimtē

Aufzögling - audžubērns (atradenis, bārenis, ārlaulības bērns), kas pieņemts audzināšanā, jusridiski tas nozīmē, ka audžuvecākiem ir pienākums aprūpēt bērnu kamēr pret viņiem izturas ar pret vecākiem pienākošos paklausību un cieņu, bet viņš neiegūst īsta bērna tiesības, piemēram, mantot no vecākiem
Badstüber; Bstbr - Pirtnieks, vaļinieks vai piemitnis, kas apmeties uz dzīvi saimnieka pirtī. Un, protams, arī cilvēks, kas strādā pirtī (šie gan būs meklējami pilsētās)
Bauer - zemnieks
Bruder - brālis
Ebow, Ebau - iebūvietis, cilvēks, kas apmeties uz pamestas zemes
Einfussling - iebūvietis
Einwohner - 1. piemitnis, cilvēks, kas vienojies ar saimnieku apstrādāt daļu viņa zemes. Viņiem iedalīja daļu dārza vai lauka, noliktavas vietu un kur dzīvot. 2. šis vārds mūsdienās nozīmē "iedzīvotājs"
Gemeinde - draudze
Gesinde - saimniecība, saime
Frau - sieva (laulātā, mūsdienu vācu valodā arī sieviete un kundze)
Gut - muižas īpašumu kopums
Hälftner, Halbwirth; Hftr, Halbw - 1. Pušelnieks, viens no vienas saimniecības diviem saimniekiem. 2. Pusgraudnieks, cilvēks, kas uz gadu salīgst ar saimnieku, ka apstrādās daļu zemes kā atlīdzību saimniekam dodot daļu savas ražas (parasti pusi jeb pusgraudu)
Hof - muiža
jetzigen -tagadējais
Jung; j, jg - zēns, kontekstā neprecējies puisis, jauns kalps
Kind - bērns
Kirche - baznīca
Knecht; Kn, K - Kalps, cilvēks, kas tiek salīgts strādāt saimniecībā
Lostreiber; Lostr, Lstr -  Vaļinieks, cilvēks, kas saimniecībā strādā bez līguma. Tas var nozīmēt daudz ko - cilvēks var būt invalīds vai, mūsdienīgiem vārdiem runājot, vienkārši aizgājis pensijā, var arī būt amatnieks vai kāds, kas strādā gadījuma darbus.
Magd; M - jaunava, meita t.i. nevis radnieciski, bet 1. neprecējusies sieviete 2. neprecēta kalpone
Mutter - māte
Neffe - brāļadēls
Nichte - brālameita
Pastorat - mācītājmuiža
Sohn - dēls
Stief- - audžu-, pa- t.i. priedēklis, ko lietot tādās kombinācijās kā padēls, audžubrālis utml.
Schwager (Schwägerin),  - svainis, svainība ir radniecība starp laulāto un otra laulātā brāli vai māsu
Schwieger - norāda uz radniecību caur laulību

Schwester - māsa
Tagelöhner - Algāzis, kalps, ko nolīgst strādāt par noteiktu algu dienā. Šie cilvēki bija saglabājuši pārvietošanās brīvību, taču arī viņus mēģināja piespiest slēgt līgumus uz gadu vai kļūt par pusgraudniekiem. Algādžiem vēlāk pieskaitīja arī dažādu amatu pārstāvjus - lauku skolotājus, ārstus, celtniekus u.t.t.
Tochter - meita (t.i. radniecība)
Vater - tēvs
Vetter - brālēns
Weib; Wb - 1. Sieva 2. Precēta kalpone
Wirth ( Wirthin); saīsināti W, Wth - Saimnieks, cilvēks, kas pārraudzīja zemnieku sētu vai nomāja to no muižnieka un atbildēja par tajā dzīvojošajiem ļaudīm, organizēja darbus, klaušu izpildi utt.